והילד הזה הוא בריא: על בריאות ודור האינסטנט
תקראו לזה עידן המרתון או דור אינסטנט, ככה או ככה, הילדים של היום מצויים בהמון לחץ וחרדה.
תקראו לזה עידן המרתון או דור אינסטנט, ככה או ככה, הילדים של היום מצויים בהמון לחץ וחרדה. הנתון הזה בטח לא מפתיע אתכם ובטח אתם יודעים שיש קשר ישיר בין אכילה רגשית, המונעת מסטרס להשמנה שבסופו של דבר פוגעת בבריאות שלהם.
אבל לפני שתתפסו את הראש ותרגישו תסכול, דעו שהכוח בידיים שלנו ההורים והיכולת שלנו להטמיע בהם הרגלי אכילה בריאים במינימום מאמץ, קלה יותר ממה שחשבתם. בדיוק בשביל כך הכנו עבורכם מדריך נגיש וקל לאכילה בריאה עבור ילדים, כך שיספגו את מירב הוויטמינים והמינרלים מהאוכל.
הקדימו תפוז למכה וחזקו אותם –
פירות ההדר ידועים בזכות הסגולות המחזקות שלהם. התפוז ידוע בזכות שפע ויטמין c אשר לוכד רדיקלים חופשיים המושפעים גם בזמן לחץ חברתי האופייני לגילם ויודע לנטרל אותם, תפוז אחד יספק 70% מכמות ויטמין c המומלצת ליום. ואם לא די בכך, לתפוז חומר צמחי שנקרא הספרטין ולו יכולת לעכב אנזימים ספציפיים המייצרים כולסטרול וכך להפחית את השומן בדם. כל זאת ועוד הופכים את התפוז למנת מולטי חיזוק עבור היקרים לנו מכל – הילדים שלנו.
אכילה היא הנאה ולא רק צורך פיזיולוגי-
כמה פעמים חטפתם אתם משהו לאכול? ככה על הדרך? כמה פעמים ראיתם את הילדים אוכלים במהלך ריקוד או משחק במחשב?
מחקרים הראו שאכילה בהסחת דעת אינה משדרת אותות שובע באותה מהירות כמו אכילה מודעת סביב שולחן, אני ממליצה לכם ללמד את ילדכם לאכול וליהנות מהאכילה סביב שולחן, כך יותר קל לשים לב כמה אכלנו ומה בדיוק אכלנו, מה גם שמנגנון רעב- שובע חוזר לתפקד.
אנחנו תמיד מודל לחיקוי-
נסו להיזכר מה צובט לנו בלב ומגרה לנו את פקעיות הטעם, לרוב מאכל שמאפיין חג מסוים או את הלך הרוח בבית יגרום לנו לרצות לאכול אותו ולכן מהיום- מהרגע, צרו הרגלי אכילה בריאים סביב ערכים תזונתיים וכמה הם מעצימים את הגוף. למשל, צרו שגרה בה בכל יום שישי תפנקו את הילדים בכוס מיץ רימונים, שהוא כאמור מלך הפירות ועשיר במינרל המגנזיום שישמור להם על פעילות שרירים תקינה, ויטמין c שיחזק להם את מערכת החיסון לקראת עונת המזגנים והבריכות וכמובן את המינרל המיוחס והחשוב, אשלגן, שישמור להם על שריר הלב. תתכוננו, מבחינת הילדים, הם יגיעו מבית הספר ויחכו לכוס האוצר האדום הטעים. מבחינתכם, הם מקבלים את מנת הבריאות שלהם.
שימו על השולחן, אל תשאלו-
לרוב אנו שואלים את הילדים: "מה בא לך?" ,"מה אתה רוצה לאכול?" התחשבות היא מצוינת אך במקביל נסו להניח תמיד, בכל ארוחה, ירקות חתוכים על השולחן, לפני שהמנה העיקרית מגיעה, או פירות חתוכים כארוחה בפני עצמה. עם הזמן הם מתרגלים לאכול יותר ירקות ופירות ממגוון סוגים.
"הוא לא יאכל את זה בחיים"-
הפסיקו להניח הנחות, נכון יש ילדים עם טעמים והעדפות מובהקים, אך טעם הוא דבר נרכש ומשתנה, אפשרו להם לשנות את דעתם ולא לקבע אותם, אולי הם יפתיעו אתכם לגמרי. הימנעו מלהדביק להם תווית של ילדים סלקטיביים באכילה, כאלו שלא אוכלים כלום. לרוב אנחנו ההורים נישבר מול ילד כזה ״שובת רעב״ וניתן לו כרטיס פתוח לחטיפים וממתקים, העיקר שיאכלו. זכרו שילד רעב הוא חלילה לא ילד מורעב.
"אצלנו לא אוכלים את זה"-
שכיח לראות הורה עם טעם סלקטיבי וילד שמחכה את עקבותיו באופן מדויק. זכרו- "הילד הזה הוא אני" הילד שלכם הוא לא אתם, תנו לו לגלות ולהבין מה אוהב בעצמו.
הגישו בצלחות קטנות-
עם עידן השפע, הגדלנו את הכל, הסיבה העיקרית היא כי זה אפשר וזה כל כך נגיש. חזרו ל"מקורות", שימו לב שצלחות ההגשה והקעריות יהיו קטנות, הרי בדרך כלל העין משתתפת באכילה ונרצה לראות את הצלחת מלאה גם אם תהיה קטנה, אך גם אם תהיה גדולה, ניתן למלא את הצלחת מספר פעמים כמובן, עד לתחושת מלאות.
"הוא עוד רעב"-
כשהילד זועק שהוא רעב, עצרו לרגע וחשבו, האם הוא רעב או משועמם? לאחר ארוחה, תחושת השובע תורגש רק לאחר 10- 15 דקות. נסו לדבר ולנהל שיחה מעניינת אתו בינתיים, כך הרווחתם "שתי ציפורים במכה". זמן איכות ועל הדרך שיפור מנגנון שובע-רעב אצל ילדכם.
אכילה חברתית-
לכל ילד אישיות משלו ופה תשומת הלב שלנו הכרחית. ישנם ילדים שאוהבים פרטיות ושקט, את אלו נחשוף למזונות חדשים בבית, בשקט ובפרטיות שלהם, על מנת לאפשר להם לבדוק האם הם מוצאים חן בעיניהם. ישנם ילדים שפורחים בחברה. אותם תוכלו לחשוף למזונות חדשים ובריאים לצד חבר או חברה שאוהבים מזון זה ויהוו עבורם דוגמה אישית.
שחקו עם אוכל-
ילדים והאמת גם מבוגרים, אוכלים עם העיניים. צרו צורות ופרצופים עם אוכל, שתפו את הילדים ביצירה, כך תרוויחו זמן איכות עם הילדים וגם אכילה של מזונות בריאים, כדוגמת: פרצוף פלפל אדום שבתוכו חביתה וירקות מקשטים כאף, אוזניים , פה וכובע.
פאסט פוד = ג'אנק פוד-
נכון, הרבה יותר פשוט וזול להאכיל במהירות ופשטות את הילדים, אך חשוב להבין שלרוב מזונות אלו מעובדים עד שלא נשאר בהם וויטמינים ומינרלים, אלא רק אחוז שומן גבוה, זכרו כמה אנחנו כמבוגרים שומרים על המשקל כדי להיראות ולהרגיש יותר טוב, הם שווים לא פחות מאתנו.
אם זה זוהר, דמויות ילדים בקופסה, צבע שמשאיר כתם זרחני בפה התרחקו-
אפשרו לילדכם ממתק או חטיף, פעם בתדירות שתבחרו מראש (פעם ביום, פעם בשבוע...) אך עדיין היכולת לנווט ולהמליץ על חטיף יותר בריא או פחות מזיק היא מאוד משמעותית והיא שלכם.
ושרק יהיו לנו בריאים.
קרדיט: מורן שטרום